Terug naar overzicht

De ideale bowlingbal kiezen dankzij 3 basisregels

09 februari 2022
bowlingbal kiezen

Of je nu voor de derde of driehonderdste keer op de bowlingbaan staat: er zijn niet veel dingen meer satisfying dan een snoeiharde strike gooien. Maar hoe zorg je ervoor dat die ene toevallige strike steeds vaker een double, turkey of four, five bagger wordt? Stap 1 is alvast de ideale bowlingbal kiezen. Wat moet je zeker weten?   

1. Blijf trouw aan je bal

Een belangrijke regel, maar eentje waar we met zijn allen ooit tegen gezondigd hebben: wissel niet voortdurend van bal. Ga op zoek naar die ene bal die voor jou het meest comfortabel aanvoelt. Niet alleen qua gewicht, maar ook qua grip.

Door voortdurend te wisselen van bal kom je maar moeilijk in je flow. Logisch eens je er verder over nadenkt: je geeft je hand en arm niet de kans om te wennen aan een bepaalde techniek.

2. Vind het geschikte gewicht

Wat is voor jou het ideale gewicht van bowlingbal? Wat je misschien al vermoedde: het nummer op je bowlingbal is niet het gewicht in kilogram. Wel in pounds. Het kleinste gewicht is 6 pounds, omgerekend ongeveer 2,7 kilogram. De zwaarste bal is 16 pounds of 7,2 kilogram.

Het juiste gewicht vinden, is een kwestie van veel oefenen. Probeer tijdens een bowlingavondje eens met één gewicht te spelen en wissel een volgende keer van bal. Na ongeveer 22 worpen zal je snel merken of je de juiste bal te pakken hebt of niet.

Lees ook: 5 bowling tips om je vrienden mee te verbazen

3. Je duim als referentiepunt

Toch zegt gewicht niet alles. De ideale bowlingbal kiezen, hangt ook af van de grootte van en de afstand tussen de verschillende vingergaten. Zonder een goede grip zal je nooit regelmaat in je worpen krijgen, noch qua richting, noch qua kracht. Bovendien zullen je spieren na verloop van tijd stram aanvoelen.

Probeer dus een bal eruit te kiezen die zowel qua gewicht als qua vingerzetting heel goed in de hand ligt. Met te grote gaten riskeer je dat de bal op je tenen belandt. Met te kleine gaten kan het best wel eens zijn dat de bal op het dranktafeltje achter je of op de baan van de buren vliegt.

Hoe pik je de geschikte bal eruit? Zwaardere bowlingballen hebben grotere gaten, lichte ballen hebben kleinere gaten. Zorg ervoor dat je een bal kiest waarin je vingers voldoende ruimte hebben. Ze mogen absoluut niet klemmen. Een vuistregel is dat je duim amper de binnenkant van de bowlingbal mag raken en eenvoudig in en uit het gat schuift.

Altijd welkom bij Olympia voor een trainingssessie!

Of je nu wil komen bowlen met een hapje en drankje erbij of je jouw niveau stilaan wil opkrikken. Onze bowlingbanen zijn klaar voor je komst! Ontdek meer over onze tarieven en hou onze bowlingacties in de gaten via onze Facebook– en Instagram-pagina’s.

Onbeperkt alle sporten

Houd jij van ‘all the way’? Dan is onze exclusive formule helemaal jouw ding! Laat je gaan in alle sporten die we je te bieden hebben. Geniet zo van onbeperkt sporten aan een toptarief!

3 MND
 
6 MND
 
1 JAAR
 

Focus

1 sport naar keuze uit 4 sporten:
fitness, squash, yoga, spinning

€70/mnd
(€75/mnd met domiciliëring) *

€65/mnd
(€70/mnd met domiciliëring) *

€45/mnd
(€50/mnd met domiciliëring) *

3 MND
6 MND
1 JAAR

Exclusive

Onbeperkt sporten aan toptarief:
fitness, squaqh, yoga, spinning, klimmen, bowling, pool/snooker

€80/mnd
(€85/mnd met domiciliëring) *

€75/mnd
(€80/mnd met domiciliëring) *

€55/mnd
(€60/mnd met domiciliëring) *

All-In

All-in
(onbeperkt alle sporten)
€85/mnd
€70/mnd
€65/mnd

BEREKEN MIJN ABONNEMENT OP MAAT

Een abonnement op maat

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 

Contact
Contact
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.