Terug naar overzicht

Eten na het sporten? Het belang van een lekker chocomelkske

16 september 2020
eten-na-het-sporten Door via de gepaste voeding weer energie op te nemen, blijven zowel je spierherstel als je metabolisme op volle toeren draaien.

Of je nu een uur gaat lopen of aan krachttraining doet: je spieren zien af. Meer nog: ze lopen schade op. Hoe zwaarder de training, hoe meer jouw spieren dienen te herstellen voordat ze kunnen aansterken. Dat kan enkel door slim te eten na het sporten. Alleen zo leg je de basis voor een sterker en fitter lichaam. Maar wat zet je precies op het menu?

Waarom is eten na het sporten zo belangrijk?

Hoe harder je jouw spieren aan het werk zet, hoe meer spierweefselschade er optreedt. Pas wanneer dat weefsel hersteld is, begint het opnieuw aan te groeien en nemen je spieren ook daadwerkelijk toe in omvang.

Om te kunnen herstellen, hebben je spieren energie nodig. Kunnen ze die energie niet uit je voeding halen, dan moet je lichaam zelf een tandje bijsteken. Bijgevolg duurt je algemeen herstel langer na een inspanning en staat je metabolisme op een lager pitje. In andere woorden: je valt minder snel af.

Eten na het sporten = sneller afvallen

Je leest het inderdaad goed. Je zal sneller gewicht verliezen door iets te eten na het sporten dan door helemaal niets te eten. Door via de gepaste voeding weer energie op te nemen, blijven zowel je spierherstel als je metabolisme op volle toeren draaien.

Lees ook: Weinig tijd om te sporten? Hiermee val je het snelst af

Wat schaft de pot?

Natuurlijk is het geen goed idee om na het sporten meteen door te rijden naar je favoriete frituur of om een paar éclairs bij de bakker te gaan halen. Met gepaste voeding bedoelen we voeding die rijk is aan eiwitten en/of koolhydraten.

Niet vergeten dat je lichaam tijdens een grote fysieke inspanning heel wat vocht verliest. Zeker op warmere dagen. Wees dus na het sporten zeker niet te zuinig met het water.

Eiwitrijke voeding – zoals zalm, kip, noten en zuivel – zijn vooral een aanrader voor het spierherstel na (zware) krachttrainingen. Ook eiwitshakes zijn een optie, maar laat ze nooit je normale voeding vervangen op langere termijn. 20 tot 25 gram eiwitten helpen je spieren al een heel stuk vooruit.

Koolhydraten – suikers, zetmeel en vezels – helpen je lichaam dan weer aan de nodige energie na een regelmatige inspanning van langere duur, zoals een cardiotraining. Fruit, volkorenpasta of -rijst, hummus en zelfs een glas chocomelk doen wonderen voor je algemene energiepeil.

Money time: eet binnen het uur

Heb je geen specifieke eiwit- of koolhydraatrijke voeding op het menu staan na het sporten? Geen probleem. Een evenwichtig samengestelde avondmaaltijd bevat meestal voldoende voedingsstoffen om je lichaam aan te sterken. Probeer hoe dan ook binnen het uur na het sporten te eten voor een maximaal effect.

Lees ook: Eten voor het sporten? Dat doe je het best met dit voedsel

Last but not least…

Eiwitten: check! Koolhydraten: check! Niet vergeten dat je lichaam tijdens een grote fysieke inspanning heel wat vocht verliest. Zeker op warmere dagen. Wees dus na het sporten zeker niet te zuinig met het water.

Ons menu brengt je terug op krachten!

Olympia staat niet alleen voor sporten in een fijne omgeving. Ook onze keuken vindt zichzelf iedere week opnieuw uit. Ons uitgebreide menu is er voor jong en oud, voor de recreatieve én de fervente sporter. Met gerechten die zowel ideaal zijn voor als na het sporten.

Nog vragen voor ons? Mail naar olympia@oly.be of bel op het nummer 011 25 30 31.

Onbeperkt alle sporten

Houd jij van ‘all the way’? Dan is onze exclusive formule helemaal jouw ding! Laat je gaan in alle sporten die we je te bieden hebben. Geniet zo van onbeperkt sporten aan een toptarief!

3 MND
 
6 MND
 
1 JAAR
 

Focus

1 sport naar keuze uit 4 sporten:
fitness, squash, yoga, spinning

€70/mnd
(€75/mnd met domiciliëring) *

€65/mnd
(€70/mnd met domiciliëring) *

€45/mnd
(€50/mnd met domiciliëring) *

3 MND
6 MND
1 JAAR

Exclusive

Onbeperkt sporten aan toptarief:
fitness, squaqh, yoga, spinning, klimmen, bowling, pool/snooker

€80/mnd
(€85/mnd met domiciliëring) *

€75/mnd
(€80/mnd met domiciliëring) *

€55/mnd
(€60/mnd met domiciliëring) *

All-In

All-in
(onbeperkt alle sporten)
€85/mnd
€70/mnd
€65/mnd

BEREKEN MIJN ABONNEMENT OP MAAT

Een abonnement op maat

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 

Contact
Contact
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.