Terug naar overzicht

Klimmen en yoga combineren? Allesbehalve een gek idee

22 februari 2022
klimmen en yoga

Leg je klimmen en yoga naast elkaar, dan lijken beide activiteiten weinig met elkaar gemeen te hebben. Toch delen deze twee sporten meer gelijkenissen dan je zou denken. Meer nog, aan yoga doen zal je klimprestaties alleen maar verbeteren. Als je het op een slimme manier aanpakt.  

Yoga als hersteltraining

Als klimmer bestaan je klimsessies uit een mix van explosieve en gecontroleerde bewegingen. Soms rechttoe rechtaan, soms heel acrobatisch. Maar altijd intens en uitputtend. De kans op blessures of overbelasting bij klimmers is dan ook reëel. Vooral de vingers, de polsen, de schouders, de nek en de rug zijn gevoelige plaatsen voor een klimmer.

Door een yogasessie in te plannen tussen twee klimsessies in, geef je jouw lichaam de kans om op een gecontroleerde, maar ontspannen manier te herstellen. Bovendien werk je actief aan een betere flexibiliteit. Opgelet: door net voor of net na je klimsessie aan yoga te doen, bereik je net een averechts effect en loopt de kans op blessures net op.

Yoga als evenwichtsoefening

Tijdens een yoga-uurtje leer je om gedurende lange tijd eenzelfde houding aan te houden. Soms in zitpositie, dan weer in een uitdagendere houding. Op deze manier win je aan soepelheid en leer je jouw lichaam op steeds nieuwe manieren te gebruiken.

Je leert op deze manier steeds beter omgaan met je evenwicht en om je spieren zo efficiënt mogelijk in te zetten. Yoga focust bovendien niet alleen op je bovenlichaam, maar ook op je voeten, je benen en je oh zo belangrijke bekkenspieren bij het klimmen.

klimmen en yoga

Yoga als rustpunt

Door op een doordachte manier aan yoga te doen, train je jouw lichaam om flexibeler te worden. Met aan de basis een rustige, gecontroleerde ademhaling. Als klimmer weet je ongetwijfeld hoe belangrijk het is om die ademhaling onder controle te houden, zeker wanneer je je in een hachelijke positie bevindt. Of je nu het beste van jezelf geeft op de klimmuur, op de bouldermuur of tegen een bergwand boven een diep ravijn.

Yoga helpt je om op die momenten je rust sneller terug te vinden. En om de nodige krachten in je lichaam te verzamelen om de volgende tricky beweging met succes uit te voeren.

Yoga als mentale booster

Iedereen die aan yoga heeft gedaan, kan erover meespreken, ook bij Olympia. Yoga zorgt voor meer gemoedsrust, meer zelfvertrouwen en een betere beheersing. 17 meter aan de top van onze klimmuur is natuurlijk niet niks. Zeker voor beginnende klimmers kan yoga meehelpen om die eerste angsten te overwinnen. Maar ook als ervaren klimmer zal yoga je blijven helpen om die volgende moeilijke top te bereiken.

Klimmen én yoga bij Olympia: perfect mogelijk!

Wil je bovenstaande theorie in de praktijk uittesten? Kom dan zeker langs bij Olympia in Hasselt. Wij hebben alles in huis om een nog betere klimmer van je te maken. Wij zorgen voor de juiste begeleiding, tijdens het klimmen én de yoga!

Heb je nog vragen voor ons? Stel ze zeker via olympia@oly.be of aan onze balie.

Onbeperkt alle sporten

Houd jij van ‘all the way’? Dan is onze exclusive formule helemaal jouw ding! Laat je gaan in alle sporten die we je te bieden hebben. Geniet zo van onbeperkt sporten aan een toptarief!

3 MND
 
6 MND
 
1 JAAR
 

Focus

1 sport naar keuze uit 4 sporten:
fitness, squash, yoga, spinning

€70/mnd
(€75/mnd met domiciliëring) *

€65/mnd
(€70/mnd met domiciliëring) *

€45/mnd
(€50/mnd met domiciliëring) *

3 MND
6 MND
1 JAAR

Exclusive

Onbeperkt sporten aan toptarief:
fitness, squaqh, yoga, spinning, klimmen, bowling, pool/snooker

€80/mnd
(€85/mnd met domiciliëring) *

€75/mnd
(€80/mnd met domiciliëring) *

€55/mnd
(€60/mnd met domiciliëring) *

All-In

All-in
(onbeperkt alle sporten)
€85/mnd
€70/mnd
€65/mnd

BEREKEN MIJN ABONNEMENT OP MAAT

Een abonnement op maat

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 

Contact
Contact
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.