Terug naar overzicht

’s Morgens of ’s avonds sporten: maakt het echt iets uit?

01 juni 2020
's morgens of 's avonds sporten

De ene springt ’s ochtends vroeg om zes uur uit zijn bed om een rondje te gaan lopen voor het werk. De andere wacht rustig tot zijn avondeten is verteerd om te vertrekken. Ieder zijn gewoonte, maar wat is nu het meest efficiënt: ’s morgens of ’s avonds sporten?

’s Morgens sporten = meer calorieën verbranden

Meteen in de ochtend de sportschoenen aantrekken, het vergt een pak discipline. Maar eens je de routine te pakken hebt, biedt ochtendsporten vele voordelen.

Niet alleen begin je mentaal frisser aan je dag, je lichaam verbrandt ook makkelijker vet. Dit komt doordat je insulinegehalte lager ligt aan het begin van de dag en je ook meteen je vetreserves aanspreekt. Je hebt namelijk nog geen maaltijd binnen. Een aanrader als je aan cardiotraining wil doen.

Ook de rest van de dag profiteer je volop van je vroege inspanning. Doordat je jouw lichaam al meteen aan het werk hebt gezet, draaien je metabolisme – en dus ook je vetverbranding – op hogere toeren. Zelfs al je gewoon neerzit.

Later sporten = meer bergen verzetten

Ben je niet zo’n vroege vogel? Dan is een work-out in de namiddag of in de avond meer iets voor jou. Het voordeel: je hebt al veel energie opgenomen in de vorm van voeding. Die energie kan je ten volle gebruiken tijdens je sportsessie.

Bovendien ben je tussen 14u en 18u sowieso sowieso op je sterkst. Je hormonenspiegel is op dat moment op die manier uitgebalanceerd dat je spieren en vetverbranding optimaal renderen. Ook je lichaamstemperatuur is op zijn hoogst waardoor je longen – en je lichaam in het algemeen – meer aankunnen. Ideaal voor krachtoefeningen met andere woorden.

Niet vergeten dat je lichaam tijdens een grote fysieke inspanning heel wat vocht verliest. Zeker op warmere dagen. Wees dus na het sporten zeker niet te zuinig met het water.

Natuurlijk vergt het best veel discipline om na een drukke (werk)dag nog te gaan sporten. Toch zal de beloning even groot voelen als bij een ochtendwork-out.

Tip: hoe later op de avond je gaat sporten, hoe meer moeite het je zal kosten om in slaap te vallen. Je hebt je lichaam namelijk flink geactiveerd. Een warme douche kan wel helpen om je beter te doen inslapen.

’s Morgens of ’s avonds sporten? Nog een aantal tips

Elke dag is anders, dus pas je inspanningen hierop aan. Misschien vriest het zwaar ’s ochtends. Luister dan naar je lichaam. Vlieg er niet te snel in, warm je spieren op. Of je hebt ’s avonds net een zware maaltijd achter de kiezen. Laat je lichaam minstens twee uur je eten verteren. En let op je voeding. Voorzie je lichaam van de nodige brandstoffen, afgestemd op je sportintensiteit.

Op zoek naar een gevarieerde work-out? Onze coaches hebben naast jaren ervaring ook massa’s advies voor je klaar. Spreek hen gerust aan als je nog eens bij ons bent! Of stuur ons een mailtje met jouw sportieve vragen.

Onbeperkt alle sporten

Houd jij van ‘all the way’? Dan is onze exclusive formule helemaal jouw ding! Laat je gaan in alle sporten die we je te bieden hebben. Geniet zo van onbeperkt sporten aan een toptarief!

3 MND
 
6 MND
 
1 JAAR
 

Focus

1 sport naar keuze uit 4 sporten:
fitness, squash, yoga, spinning

€70/mnd
(€75/mnd met domiciliëring) *

€65/mnd
(€70/mnd met domiciliëring) *

€45/mnd
(€50/mnd met domiciliëring) *

3 MND
6 MND
1 JAAR

Exclusive

Onbeperkt sporten aan toptarief:
fitness, squaqh, yoga, spinning, klimmen, bowling, pool/snooker

€80/mnd
(€85/mnd met domiciliëring) *

€75/mnd
(€80/mnd met domiciliëring) *

€55/mnd
(€60/mnd met domiciliëring) *

All-In

All-in
(onbeperkt alle sporten)
€85/mnd
€70/mnd
€65/mnd

BEREKEN MIJN ABONNEMENT OP MAAT

Een abonnement op maat

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 

Contact
Contact
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.