Terug naar overzicht

“Spinning maakt een hele nieuwe mens van je”: Jo Vanrusselt

31 januari 2019

Elke dag staat het Olympia-team met volle motivatie klaar om de vele nieuwe en bekende gezichten te verwelkomen, te begeleiden en om alles naar wens te maken. Maar wie zijn deze ‘Kanjers achter de schermen’? Hoe kwamen ze bij Olympia terecht? En met welk gevoel staan zij elke dag op de werkvloer?

In deze blog maken we kennis met Jo Vanrusselt. Voor de fans van spinning die op woensdagavond het beste van zich geven in Olympia, heeft deze 41-jarige Hasselaar al lang geen geheimen meer. Of toch? We laten Jo zelf aan het woord over…

… zijn eerste ontmoeting met Olympia

Jo is één van de – in totaal – zes spinning coaches bij Olympia. Maar dat is niet altijd zo geweest. Wist je dat hij zijn carrière hier veertien jaar geleden begon achter de bar? “Toen ik mijn studies voor leerkracht had afgerond, wilde ik nog niet meteen het onderwijs instappen. Ik zag dat ze bij Olympia iemand zochten en solliciteerde meteen. Met succes, want ik mocht al snel aan de slag.”

… zijn omscholing tot spinningcoach

Een paar jaar later kreeg Jo een interessant voorstel van Jan, de grote baas. “Hij vroeg of er mensen geïnteresseerd waren om een cursus spinning te volgen. Lang moest ik niet nadenken. In mijn vrije tijd zit ik ook heel graag op de koersfiets of op de mountainbike. En ik hou ervan om tot het uiterste te gaan. Dus besloot ik om de cursus te volgen.”

… klanten die vrienden worden

“Ik ben nog altijd zeer dankbaar dat ik die kans heb gegrepen”, vertelt Jo. “Spinning is jarenlang een grote hype geweest, maar is nog altijd populair. Zowel bij de jongeren als bij het oudere publiek. Ik zie ze allemaal terug in mijn lessen. En dat vind ik net geweldig. Heel wat sporters komen voor of na de les een babbeltje slaan of verzamelen achteraf aan de bar voor een kopje koffie. Sommigen zijn zelfs echt vrienden geworden. Ook al is het afzien, alles gebeurt hier in een enorm gemoedelijke sfeer.”

… en de collega’s naast hem

En hoe zit het met de sfeer onder de collega’s? “Na al die jaren voelt het hier echt vertrouwd aan, alsof je met familieleden samenwerkt. Om een voorbeeld te geven: toen ik hier aankwam, waren de zonen van de baas nog kleine mannekes. Ik heb ze groot zien worden en nu werk ik met hen samen. En het belangrijkste: alles gebeurt hier met de glimlach en met de nodige portie humor.”

spinning lessen

… zijn mede-lijden

Stel, je start met spinnen en komt in Jo zijn les terecht. Waar mag je je aan verwachten? “Iedereen fietst op zijn eigen tempo en weerstand, maar je moet willen zweten en alles willen geven, zodat je je achteraf een hele nieuwe mens voelt na het douchen. Ik zie elke keer opnieuw mee af. Op het einde ligt er ook een grote plas zweet onder mijn toestel (lacht).”

Tijdens de les focust Jo op alle spiergroepen. “Spinning is meer dan alleen je benen gebruiken. Ook je nek, armen en schouders, krijgen de volle laag. Bovendien bedenk ik altijd oefeningen die ook van pas komen tijdens andere sporten. Zo helpt achter je zadel hangen tijdens het spinnen je bijvoorbeeld om zware hellingen te beklimmen met je mountainbike.”

… Frutella’s en ademtechnieken

Heeft Jo na al die jaren vaste rituelen waar hij op terugvalt? “Ik stel elke week een nieuwe afspeellijst samen voor tijdens de les. Volgens mij heb ik wel een gevoel voor ritme, dus ik kan best goed inschatten welke muziek werkt voor mijn spinners. En ook: voor elke avondsessie kom iets eerder naar Olympia en eet ik een grote kom soep. Dat is licht verteerbaar en geeft voldoende energie om voluit te gaan tijdens de les.”

En tijdens het fietsgewoel? “Ik ben een kwisbeest, dus wanneer iedereen goed aan het afzien is, gooi ik er wel eens onverwachts een kwisvraagje tussen. Meestal gaat dat over de muziek die op dat moment opstaat. De winnaar krijgt van mij een Frutella. Altijd goed, wat extra suikers tijdens zo’n zware inspanning (lacht).”

“Op het einde sluiten we traditiegetrouw af met een rustige cooling down. Ik zet wat ontspannende muziek op en vraag om eventjes te wachten met babbelen, om zo de tijd te kunnen nemen om op adem te komen. Daarbij raad ik iedereen aan om minstens vijf keer goed in- en uit te ademen.”

… zijn oude liefde

Vind je Jo, tot slot, ook buiten de muren van Olympia terug op een of ander sportveld? “Af en toe, als de tijd het toelaat, ga ik wel eens fietsen of mountainbiken met vrienden. Of haal ik mijn oude liefde, mijn skateboard, nog eens boven en trek ik naar het skatepark. Al ben ik wel een pak voorzichtiger geworden dan vroeger. Vandaag kan ik het me niet meer permitteren om vanalles te breken (lacht).”

Kriebelt om het op de spinningfiets te kruipen?

Heeft deze blog je warmgemaakt om zelf ook eens te komen proberen? Jo en zijn collega’s staan klaar om je conditie een serieuze boost te geven. “Op één uur tijd heb je enorm veel calorieën verbruikt en je hoofd is weer helemaal leeg”, garandeert Jo. Interesse om eens mee te komen doen? Vind alle belangrijke info terug op onze website of neem contact met ons op.

Onbeperkt alle sporten

Houd jij van ‘all the way’? Dan is onze exclusive formule helemaal jouw ding! Laat je gaan in alle sporten die we je te bieden hebben. Geniet zo van onbeperkt sporten aan een toptarief!

3 MND
 
6 MND
 
1 JAAR
 

Focus

1 sport naar keuze uit 4 sporten:
fitness, squash, yoga, spinning

€70/mnd
(€75/mnd met domiciliëring) *

€65/mnd
(€70/mnd met domiciliëring) *

€45/mnd
(€50/mnd met domiciliëring) *

3 MND
6 MND
1 JAAR

Exclusive

Onbeperkt sporten aan toptarief:
fitness, squaqh, yoga, spinning, klimmen, bowling, pool/snooker

€80/mnd
(€85/mnd met domiciliëring) *

€75/mnd
(€80/mnd met domiciliëring) *

€55/mnd
(€60/mnd met domiciliëring) *

All-In

All-in
(onbeperkt alle sporten)
€85/mnd
€70/mnd
€65/mnd

BEREKEN MIJN ABONNEMENT OP MAAT

Een abonnement op maat

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 

Contact
Contact
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.