Terug naar overzicht

Sporten op een lege maag: een goed idee?

28 februari 2023
sporten op een lege maag

Sommige mensen staan ’s ochtends op en beginnen meteen aan hun workout zonder te ontbijten. Anderen hebben eerst eten nodig. Maar is sporten op een lege maag een goed idee? Wij zetten de do’s en don’ts even op een rij.

Grootste voordeel: vetverbranding

Als je sport op een lege maag is de vetverbranding hoger. Je verbrandt niet alleen meer, je kan ook makkelijker plaatselijk vet verbranden. Bij mannen is dat voornamelijk in de onderbuik, rug en benen. Bij vrouwen gaat het om de heupen en benen.

Een ander voordeel is dat je met een lege maag geen last krijgt van maag- en darmklachten, omdat je buik niet vol zit met eten.

Waar op letten bij sporten op een lege maag?

De nadelen van sporten op een lege maag zijn iets talrijker dan de voordelen. We sommen graag een paar elementen op waar je best rekening mee houdt.

 • Je verbrandt niet meer calorieën
  Zoals we hierboven zeiden, verbrand je meer vet door te sporten op een lege maag. Maar je valt er niet per se echt van af omdat je moet kijken naar je totale calorie-inname over de volledige dag. Ons lichaam gebruikt namelijk koolhydraten voor energie. En als er iets is dat je nodig hebt tijdens het sporten, is het wel energie. Na een nacht slapen, zijn de koolhydraatreserves laag en zoekt je lichaam een andere manier om aan energie te komen. Je lichaam haalt deze energie vervolgens weg uit vetten.
 • Risico op afbraak van spieren
  Trainen op een nuchtere maag stimuleert de afgifte van cortisol, wat kan leiden tot afbraak van eiwitten in de spieren. Wanneer er geen koolhydraten aanwezig zijn in je lichaam breekt je lichaam niet alleen vet af, maar ook spieren.
 • Je kunt minder inspanning verrichten
  Als je intensief sport op een lege maag kan je dat vaak minder intensief en minder lang doen. Sommige mensen worden duizelig of zien af van de honger en moeten dus sneller afhaken.

Een paar tips

 1. Eet iets kleins voor je gaat sporten, en liefst iets met koolhydraten. Hier geven we een paar voorbeelden van wat je dan het best eet.
 2. Eet na een intensieve workout een maaltijd met eiwitten én koolhydraten om je spieren weer op te bouwen.
 3. Doe je een workout met lage intensiteit (yoga, wandelen, pilates …)? Dan schakelt je lichaam over op vetverbranding om aan energie te komen en kan je dus eventueel op een lage maag sporten.
 4. Is je workout van hoge intensiteit zoals intervaltraining, hardlopen of springtouwen? Dan heeft je lichaam koolhydraten nodig en eet je dus best iets op voorhand.
 5. Luister naar je lichaam. Sporten draait niet om afvallen, maar om je goed voelen. Voel je je het best als je sport op een lege maag? Go for it. Lukt dit niet en eet je graag iets voor je workout? Even goed!

Sporten op een lege of gevulde maag? Probeer het uit bij Olympia!

Benieuwd wat het best bij jou past? Kom gerust eens langs en probeer het allebei uit op een andere dag. Of vraag raad aan de Olympia-coaches, zij staan graag voor je klaar.

Onbeperkt alle sporten

Houd jij van ‘all the way’? Dan is onze exclusive formule helemaal jouw ding! Laat je gaan in alle sporten die we je te bieden hebben. Geniet zo van onbeperkt sporten aan een toptarief!

3 MND
 
6 MND
 
1 JAAR
 

Focus

1 sport naar keuze uit 4 sporten:
fitness, squash, yoga, spinning

€70/mnd
(€75/mnd met domiciliëring) *

€65/mnd
(€70/mnd met domiciliëring) *

€45/mnd
(€50/mnd met domiciliëring) *

3 MND
6 MND
1 JAAR

Exclusive

Onbeperkt sporten aan toptarief:
fitness, squaqh, yoga, spinning, klimmen, bowling, pool/snooker

€80/mnd
(€85/mnd met domiciliëring) *

€75/mnd
(€80/mnd met domiciliëring) *

€55/mnd
(€60/mnd met domiciliëring) *

All-In

All-in
(onbeperkt alle sporten)
€85/mnd
€70/mnd
€65/mnd

BEREKEN MIJN ABONNEMENT OP MAAT

Een abonnement op maat

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 

Contact
Contact
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.