Terug naar overzicht

Opfrisser nodig? Dit is het verschil tussen pool en snooker

08 augustus 2022
Verschil tussen pool en snooker

Krijg jij soms ook de vraag: “Zin om te gaan poolen” of “Potje snooker?” Geef toe: soms twijfel je over wat nu weer wat is. Een opfrisser kan nooit kwaad! Daarom vertellen wij je graag nog eens over het verschil tussen pool en snooker.

Zo verloopt een potje snooker

Snooker is een biljartspel dat je met 2 speelt op een tafel met 6 pockets. Er zijn 22 ballen met verschillende kleuren en punten:

• 15 rode ballen (elk 1 punt)
• 1 gele bal (2 punten)
• 1 groene bal (3 punten)
• 1 bruine bal (4 punten)
• 1 blauwe bal (5 punten)
• 1 roze bal (6 punten)
• 1 zwarte bal (7 punten)
• 1 witte speelbal

Het doel? Zoveel mogelijk punten scoren! Dat kan door ofwel zelf een bal in een pocket te spelen, ofwel dankzij de fouten die je tegenstander maakt. Opgelet: bij het begin van het spel moet je met de witte bal eerst een rode bal potten, oftewel: die in een pocket spelen. Daarna pot je een kleur naar keuze. Gelukt? Dan moet je weer eerst een rode erin spelen, en dan weer een andere kleur. De gekleurde, gepotte ballen leg je steeds terug op tafel.

Het einde van het spel: als je de laatste rode bal pot, mag je nog 1 willekeurige bal spelen. Maar daarna moet je de gekleurde ballen in een vastgelegde volgorde spelen, volgens hun waarde: geel – groen – bruin – blauw – roze – zwart.

Ben je even het noorden kwijt met al die regels? Geen zorgen: wij verzamelden een aantal straffe snookertips voor jou.

Verschil tussen pool en snooker Zo ziet de enige echte snookertafel eruit. Kom gerust eens langs bij Oly en check zelf het verschil.

3 partijtjes pool

Poolen is een ander biljartspel dat je met 2 (teams) speelt. Er zijn verschillende soorten. We lichten er even 3 voor je uit:

• 8-ball

Het populairste spel! Je speelt het met 16 ballen: een witte speelbal en 15 genummerde, gekleurde ballen. De ene speler moet de volle ballen wegspelen, en de andere die met een gekleurde streep. Let wel op: de zwarte bal met nummer 8 mag er pas als laatste in en dat door de speler die zijn ballen al heeft weggespeeld. Ben je hem toch vroeger kwijt? Dan zit het spel er jammer genoeg meteen op.

• 9-ball

Dit speel je met 10 ballen: een witte speelbal en de ballen 1 tot 9. Het is de bedoeling dat je bij elke stoot het laagste nummer eerst raakt. De speler die als eerste de bal met nummer 9 wegspeelt, wint!

• Straight-pool

De oorspronkelijk vorm van poolbiljart dat je ook speelt met 16 ballen. Het doel is gewoon om zoveel mogelijk ballen te potten. De volgorde maakt niet uit! Elke bal is 1 punt waard. Je moet wel op voorhand zeggen welke bal je in welke pocket gaat doen.

Extra tips nodig om je vrienden onder tafel te spelen? Hiermee word je een echte winnaar.

Verschil tussen pool en snooker En zo ziet een echte pooltafel eruit. Kom gerust langs en speel een van je favoriete poolspelen. Of allemaal!

Andere subtiele verschillen

Hoewel ze allebei biljartspelen zijn, is er toch wel wat verschil tussen pool en snooker. Het spel is niet alleen anders, er zijn nog een paar subtielere verschillen:

• De tafel: een snookertafel is groter dan een pooltafel en heeft kleinere pockets
• De ballen: zijn kleiner en lichter bij snooker
• De keu: een snookerkeu is dunner dan die bij pool

Ontdek zelf het verschil tussen pool en snooker bij Olympia

Benieuwd waar jij het beste in bent? Of gewoon wat jij het leukst vindt? Bij Olympia kan je ze allebei uitproberen! We hebben maar liefst 8 pool- en 3 snookertafels. Je bent elke dag welkom. Tot snel!

Onbeperkt alle sporten

Houd jij van ‘all the way’? Dan is onze exclusive formule helemaal jouw ding! Laat je gaan in alle sporten die we je te bieden hebben. Geniet zo van onbeperkt sporten aan een toptarief!

3 MND
 
6 MND
 
1 JAAR
 

Focus

1 sport naar keuze uit 4 sporten:
fitness, squash, yoga, spinning

€70/mnd
(€75/mnd met domiciliëring) *

€65/mnd
(€70/mnd met domiciliëring) *

€45/mnd
(€50/mnd met domiciliëring) *

3 MND
6 MND
1 JAAR

Exclusive

Onbeperkt sporten aan toptarief:
fitness, squaqh, yoga, spinning, klimmen, bowling, pool/snooker

€80/mnd
(€85/mnd met domiciliëring) *

€75/mnd
(€80/mnd met domiciliëring) *

€55/mnd
(€60/mnd met domiciliëring) *

All-In

All-in
(onbeperkt alle sporten)
€85/mnd
€70/mnd
€65/mnd

BEREKEN MIJN ABONNEMENT OP MAAT

Een abonnement op maat

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 

Contact
Contact
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.