Terug naar overzicht

Fitness combineren met andere sporten: aan- of afrader?

Je bent een fervent voetballer, volleyballer, loper of zwemmer. Conditie heb je in overvloed, maar tegelijkertijd voel je dat je toch wat carrure, wat body mist. Om nog meer duelkracht te hebben, om die ene extra mokerslag te kunnen uitdelen, noem maar op. Fitnessen dus? Maar fitness combineren met andere sporten: is dat wel zo’n goed idee?

Spiermassa of kracht?

Fitness kan je opsplitsen in cardio- en in krachttraining. Waar je met cardiotraining aan een betere conditie werkt, kweek je dankzij krachttraining meer… nu ja, kracht.

Is het net die kracht waar je aan wil werken, om nog beter voor de dag te komen tijdens je favoriete sport? Dan heb je twee opties. Enerzijds kun je meer spiermassa creëren, anderzijds kun je werken aan je pure kracht en explosiviteit, zonder dat je armen en schouders plots een stuk breder worden.

Zeker bij sporten waar er veel meters gemaakt moeten worden: onthou dat je elke extra kilogram spieren in je lichaam met je meedraagt en dus ook meer energie van je vergt.

Werken met gewichten: in de praktijk

Wil je vooral op krachtontwikkeling en explosiviteit werken, ga dan voor een beperkt aantal herhalingen met hoge gewichten. Meestal kom je cijfers tegen rond 80% van het maximale gewicht dat je één keer kan tillen, duwen of trekken, en dat zo’n 1 tot 4 herhalingen per keer. Train je met je eigen lichaamsgewicht, dan mag je wel gerust wat meer herhalingen uitvoeren per set.

Is het je toch om de spieropbouw te doen, dan is het aangewezen om voor een gewicht te kiezen waarmee je tussen de 8 en 12 herhalingen kunt uitvoeren. Vraag zeker om advies aan onze coaches als je hier nog weinig ervaring mee hebt.

Cardiotraining voor je uithouding

Door in de fitness op cardio te trainen – denk aan de loopband, de crosstrainer of het roeitoestel – werk je dan weer aan je uithouding. Ideaal voor sporten met veel tempowisselingen, sprintjes en het betere spring- en duikwerk.

Dat doe je niet door een uur aan een gezapig tempo op de loopband te staan, maar door aan intervaltraining of HIIT (High Intensity Interval Training) te doen. Door je hartslag kortstondig te doen pieken, leer je jouw lichaam meer zuurstof door je bloed te jagen, waardoor je uithouding, maar ook je algemene conditie drastisch verbeteren.

fitness combineren met andere sporten

Bouw voldoende rust in

Kan je dus fitness combineren met andere sporten? Natuurlijk, al blijft het altijd kwestie van goed te luisteren naar de signalen van je lichaam. Bouw voldoende rust in tussen je sportmomenten. Voel je dat het een dagje minder goed zit? Neem dan de tijd om zowel fysiek als mentaal tot rust te komen.

Sporten als herstelmoment

Om een marathon te lopen, kan je best wat extra kracht gebruiken in je core en in je benen. Tegelijkertijd kan een joggingsessie perfect zijn voor je herstel na een krachttraining in de fitness. Of fitness je net om extra kracht in je slagen te krijgen tijdens het zwemmen? Prima, maar duik ook eens het bad in om rustig los te zwemmen daags na je powerwork-out. Kortom, de juiste wisselwerking tussen twee sport kan wonderen doen voor je prestaties én voor je lichaam.

De ideale fitnessoefeningen om beter te worden in jouw sport?

Vraag het aan onze coaches. Samen met jou werken ze een geschikt work-outschema uit zodat je niet alleen uitblinkt in onze fitnesszaal, maar ook op het veld, in het zwembad of waar je ook maar het beste van jezelf geeft.

Ben je nog nooit komen fitnessen bij Olympia? Dan nodigen we je graag uit voor een gratis proefsessie. Kom op je gemak kennismaken met onze fitnesszaal en onze coaches. Hopelijk tot snel!