Terug naar overzicht

Sportkleren wassen: doe ook je lichaam een plezier

sportkleren wassen

Amper gezweet tijdens je vorige sportbeurt? Toch doe je er beter aan om je sportkleren te wassen. Tenzij je liever een bacteriënboederij kweekt. En als je het helemaal goed aanpakt, overleven je kleren heel wat meer sportsessies.

Hou je sportkleren apart

Je sportkleren niet wassen na een sportbeurt, geen slimme zet. De meeste sportkledij is elastisch. Met andere woorden, het textiel zit de hele tijd tegen je lichaam. Zweet en bacteriën krijgen dus een vrijgeleide om in je kleren te kruipen. Bovendien loop je de volgende sportbeurt een pak meer risico op huidinfecties.

Gooi jij je kleren na het sporten gewoon in de wastrommel bij de rest van je vuile kleren? Eveneens een slecht idee. Bacteriën voelen zich namelijk helemaal thuis in een broeierige hoop vuile was.

Azijn boven wasverzachter

Zwier je sportkleren na het weken niet meteen in de wasmachine, maar laat alles eerst een half uurtje weken in koud water met een klein kopje azijn in. Zo dood je de bacteriën en verwijder je meteen het grofste vuil uit je kledij.

Vermijd wasverzachter. Dit doet je sportkledij geen goed. Stilletjes aan verdwijnt de rek uit je stof en zweetgeurtjes blijven beter gevangen. Wens je sportkledij die zacht blijft? Ook hier is azijn de beste oplossing.

Trek je kleren binnenstebuiten

Altijd een aanrader. De meeste bacteriën komen het snelst in aanraking met de binnenkant van je kledij. Door je sportkleren binnenstebuiten te wassen, boek je het beste resultaat. En zo blijven de kleuren van je kledij het best behouden.

Lees ook: Veel zweten tijdens het sporten: wat doe je eraan?

sportkleren wassen

Sportkleren wassen is doseren

Overdrijf niet tijdens het sporten, maar ook niet in je wasruimte. Je sportkleren wassen, doe je best niet op niet te hoge temperaturen. Strakke kledij heeft niet veel krimp nodig om compleet onbruikbaar te worden.

Idem voor je wasmiddel. Een klein beetje vloeibaar wasmiddel volstaat. Gebruik je te veel, dan riskeer je dat er zeep achterblijft. Een populaire voedingsbodem voor bacteriën.

Dood vieze geurtjes met zuiveringszout

Zuiveringszout of natriumbicarbonaat is niet alleen goed om bepaalde hardnekkige vlekken te verwijderen. Ook die typische onaangename geurtjes die zelfs na een wasbeurt blijven hangen, zijn er de volgende keer aan voor de moeite.

Negeer de droogkast

Zo, nu je sportkleren gewassen zijn, is het tijd om ze te drogen. Wil je krimp absoluut vermijden, laat de droogkast dan links liggen. Droog je kleren gewoon op het droogrek. Weer wat elektriciteit bespaard.

Zweten zonder zorgen: check ons aanbod

Nu je weet dat je zorgeloos voluit kan gaan, waar kunnen wij je mee helpen? Eens proeven van fitnessen, squashen of spinnen? Of is de klimzaal meer jouw ding? Ontdek ons volledige aanbod op oly.be. Heb je nog vragen voor ons? Mail ons op olympia@oly.be of bel ons op het nummer 011 25 30 31.