Jij verslindt tijdens het sporten handdoeken alsof het simpele tissues zijn, terwijl bij je buur geen (nul!) zweetdruppels te zien zijn. Veel zweten tijdens het sporten: puur een kwestie van conditie of zit er meer achter? We proberen je wat wijzer te maken.
Eerst het goede nieuws
Zweten is absoluut menselijk. Niets om je over te schamen, al kan zweten wel gepaard gaan met een aantal ongemakken zoals onfrisse geurtjes. En toegegeven, ook al toont het dat je hebt gesport, het mag soms best wat minder.
Toch worden we met zijn allen geboren met tussen de 2 à 4 miljoen zweetklieren. Vrouwen hebben er meer dan mannen, maar bij mannen zijn ze actiever. Heel wat mensen gaan bovendien door het leven met de aandoening hyperchidrosis, waarbij ze heel gevoelig zijn voor overmatig zweten.
Wat kan je eraan doen?
Tot zover het genetische plaatje. Los van de temperatuur van de omgeving en de intensiteit van de sport zouden nog tal van andere factoren bijdragen tot de hoeveelheid zweet die je gemiddeld produceert:
- Je fitheidsniveau: minder fitte personen zouden sneller opwarmen en meer zweten
- Je vetpercentage: vet werkt isolerend. Hoe meer vet, hoe sneller je lichaam zou opwarmen en dus zweet zou produceren
- Je gemoedsrust: ben je van nature een angstig type, dan ben je vatbaarder voor feller zweten
- Je voeding: alcohol en koffie kunnen leiden tot een hogere zweetproductie. Voldoende water drinken tijdens het sporten helpt je lichaam dan weer af te koelen.
- Je rookgewoontes: nicotine beïnvloedt het lichaam en kan ook zweten stimuleren
- Je kledij: draag verluchtende sportkledij in plaats van synthetische stoffen