Terug naar overzicht

Yogamatje kopen voor beginners: 5x waar voor je geld

yogamatje kopen

Geen yogamatje, geen yogaparty. Tenzij je graag van wat extra spierpijn geniet achteraf. Wil je een yogamatje kopen om van je eerste kennismakingen met deze zensport een echte hobby te maken? Wij geven je een aantal niet te missen tips mee.

1. Koop een comfortabele grootte van yogamatje

In de wereld der yogamatjes is er geen one size fits all. Wel hebben de meeste standaardmatjes een lengte van zo’n 1m80 en een breedte van 60 cm.

Misschien ben je iemand die meer plaats nodig heeft of die wat extra ruimte comfortabeler vindt tijdens een yogasessie? Er bestaan voldoende langere (tot boven de 2 meter) en bredere (tot 80 centimeter) varianten.

Opgelet: een te licht matje durft wel eens snel uit zichzelf op te rollen. Test je matje dus voldoende uit voordat je overgaat tot een aankoop.

2. Dunner of dikker?

4, 6, 8 millimeter? Hoe dik of dun je jouw yogamatje kiest, hangt opnieuw af van de mate van comfort dat je in ruil wilt. Hoe dunner, hoe minder plaats je matje inneemt in je rugzak.

Hoe dikker, hoe meer ondersteuning het aan jouw lichaam biedt. Zeker wanneer je snel met stramme of pijnlijke spieren zit, kan je best voor wat extra demping kiezen. Bovendien blijft een iets dikker yogamatje eenvoudiger op zijn plaats liggen tijdens je yogasessie.

3. Juiste materiaal = grip + duurzaamheid + onderhoud

Pvc is met voorsprong de populairste keuze van materiaal voor yogamatjes. Het is licht, heeft een stevige grip, is gemakkelijk in onderhoud en gaat vele, vele jaren mee. Ben je iemand die best veel zweet, dan durft de grip bij pvc matjes wel eens wat minder te worden.

De meest voorkomende alternatieve yogamatjes bestaan uit meer ecologische materialen zoals TPE (synthetisch biologisch afbreekbaar rubber), natuurrubber, katoen en zelfs jute. Waar rubber weliswaar vaak beter scoort op vlak van grip en duurzaamheid, is dit materiaal meestal een minder lang leven beschoren in vergelijking met pvc.

Elk degelijk yogamatje biedt zowel in contact met de grond als met je lichaam voldoende grip. Mag het nog wat meer zijn? Dan kan je voor een matje met wat extra reliëf of ribbeltjes in het oppervlak kiezen.

4. Geuren en kleuren

Yogamatjes komen in alle geuren en kleuren. Nu ja, toch al zeker in vele kleuren. De geurtjes hou je trouwens het best weg door je matje na gebruik te reinigen met een vochtige doek en een aangepast product. De gouden regel is hier: niet te veel water gebruiken en zeker niet in de wasmachine gooien.

Bij een pvc matje volstaat een sopje met een paar druppels schoonmaakmiddel, voor rubber ga je dan best weer met andere, specifiekere middeltjes aan de slag.

Tot slot zijn yogamatjes in talloze kleuren en motieven beschikbaar. Er bestaan ook matten die aan de hand van een lijnenspel aangeven hoe je in de perfecte positie zit of ligt. Deze komen meestal dan ook met een hoger prijskaartje.

5. Van 20 tot 200 euro

De prijs van een yogamatje wordt bepaald door alle bovenstaande factoren. Maar het geschikte yogamatje kopen, begint vooral bij het kiezen van het juiste materiaal en de meest comfortabele dikte en afmetingen. Ga niet meteen voor de duurdere varianten en test uit waar jij het beste bij voelt. Dit zal uiteindelijk bepalen of yoga ook op lange termijn een passie blijft.

Kom je yogamatje meteen uittesten bij Olympia

Heb je jouw yogamatje gekocht en klaar om er meteen mee aan de slag te gaan? Sluit je aan bij een van onze Slow Flow of Vinyasa yogasessies, elke dinsdag, donderdag of zondag. Heb je nog yoga-advies van ons nodig? Aarzel niet om ons te contacteren, op olympia@oly.be of op het nummer 011 25 30 31.