Terug naar overzicht

Een goede warming up: niet alleen belangrijk tegen blessures

28 januari 2020
goede warming up Door een korte opwarming in te lassen net voor het sporten laat je jouw lichaam wennen aan de komende inspanning.

Er is al heel veel geschreven over de perfecte warming up. Feit is dat dit voor iedereen verschilt. Waar wel weinig discussie over bestaat, is het positieve effect op je lichaam en op je sportieve prestaties. Zelfs binnen is een goede warming up meer dan welkom.

Fysiek én mentaal opwarmen

Door een korte opwarming in te lassen net voor het sporten laat je jouw lichaam wennen aan de komende inspanning.

Je spieren, je hart, je bloeddoorstroming, zelfs je hersenen worden in opperste staat van paraatheid gebracht. Een fysieke en mentale kickstart. Klaar voor wat komt, klaar om je lichaam naar een hoger niveau te tillen.

Blaas je motor niet op

Vergelijk het met een loopje op de loopband. In één seconde van 0 naar 10 km/u? Dat loopt waarschijnlijk verkeerd af. Daarom klimt de snelheid langzaamaan. Dankzij een goede warming up geef je jouw lichaam de kans om op temperatuur te komen. En blaas je jouw motor niet op.

Door je lichaam gedurende vijf à tien minuten voor te bereiden, verminder je ook drastisch je kansen op blessures. Je lichaam maakt minder melkzuur aan, je zenuwen garanderen een vlottere energiedoorstroming naar je spieren, die beter doorbloed geraken en dus ook soepeler worden.

Of je nu komt squashen, spinnen, fitnessen of klimmen. Een goede warming up focust zich voornamelijk op de lichaamsdelen die je het meest gaat gebruiken.

Hoe lang, hoe intensief?

De duur van je warming up hangt af van een aantal factoren. De intensiteit van de inspanning bijvoorbeeld. Maar ook de omgevingstemperatuur. Een 100 meter sprint op een ijskoude ochtend vergt een uitgebreidere opwarming dan een half uurtje joggen in onze fitnesszaal.

Hoe dan ook blijft het belangrijk om de tijd tussen je warming up en je sportsessie zo kort mogelijk te houden. Zo krijgt je lichaam niet de kans om weer af te koelen.

Goede warming up? Denk logisch na

Of je nu komt squashen, spinnen, fitnessen of klimmen. Een goede warming up focust zich voornamelijk op de lichaamsdelen die je het meest gaat gebruiken. Je bovenbenen, schouders of bovenarmen? Ga tijdig op zoek naar de geschikte oefeningen of doe beroep op onze ervaren coaches.

Lees ook: Sportbegeleiding met resultaat: wat doen wij anders?

Vergeet je cooling down niet!

Zit je sportsessie erop? Geef je lichaam even de kans om weer tot rust te komen. Ga dus ook niet meteen van 100 naar 0%. De cooling down is geen wondermiddel tegen stramme spieren achteraf, maar het vergemakkelijkt wel je herstel en vermindert de kans op eventuele duizeligheid na een zwaardere inspanning.

Heb je nog vragen voor ons? Altijd welkom aan onze balie! Of mail ons op olympia@oly.be of bel ons op het nummer 011 253 031.

Onbeperkt alle sporten

Houd jij van ‘all the way’? Dan is onze exclusive formule helemaal jouw ding! Laat je gaan in alle sporten die we je te bieden hebben. Geniet zo van onbeperkt sporten aan een toptarief!

3 MND
 
6 MND
 
1 JAAR
 

Focus

1 sport naar keuze uit 4 sporten:
fitness, squash, yoga, spinning

€70/mnd
(€75/mnd met domiciliëring) *

€65/mnd
(€70/mnd met domiciliëring) *

€45/mnd
(€50/mnd met domiciliëring) *

3 MND
6 MND
1 JAAR

Exclusive

Onbeperkt sporten aan toptarief:
fitness, squaqh, yoga, spinning, klimmen, bowling, pool/snooker

€80/mnd
(€85/mnd met domiciliëring) *

€75/mnd
(€80/mnd met domiciliëring) *

€55/mnd
(€60/mnd met domiciliëring) *

All-In

All-in
(onbeperkt alle sporten)
€85/mnd
€70/mnd
€65/mnd

BEREKEN MIJN ABONNEMENT OP MAAT

Een abonnement op maat

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 

Contact
Contact
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.