Terug naar overzicht

9 cooling-down oefeningen die iedereen makkelijk kan doen

08 augustus 2022
cooling-down oefeningen

Haast jij je na het sporten ook zo snel naar de douche? Halt! Want of je nu cardio of krachttraining doet, goed afkoelen is enorm belangrijk. Het is zelfs bijna even belangrijk als een warming-up! Wij geven je alvast 9 cooling-down oefeningen die iedereen snel en makkelijk kan doen.

Waarom is een cooling-down zo belangrijk?

Bij een warming-up maak je je spieren warm voor een inspanning. Maar na die inspanning is het belangrijk om je spieren weer af te koelen. En dat doe je het best door langzaam af te bouwen met een cooling-down. Let erop dat je rustig beweegt. Stretchen is ook altijd goed, want zo word je flexibeler.

Als je sport, gaat je hartslag stevig omhoog en stroomt er bloed naar je spieren. Een cooling-down zorgt ervoor dat je hartslag gecontroleerd omlaaggaat en dat je bloed zich goed terug verspreidt over je lichaam.

Wil je graag minder stijve spieren? Ook dan zijn cooling-down oefeningen essentieel. Ze verbranden de laatste restjes melkzuur, waardoor je spieren minder stijf en gespannen zijn. Zo ben je dus sneller klaar voor je volgende workout.

9 cooling-down oefeningen die je meteen kan uitvoeren:

1. Wandelen
Eén van de beste cooling-down oefeningen! Wandel 5 minuten rond, of nog beter: op onze loopband, en je lichaam komt meteen in ruststand.

2. Fietsen
Door 5 à 10 minuten rustig te fietsen op een hometrainer koel je rustig af terwijl je toch in beweging blijft.

3. Benen losgooien
Zwaai je ene been van voor naar achter. Let wel op dat je je bovenlichaam stilhoudt en naar voor blijft kijken. Wissel van been en doe hetzelfde.

cooling-down oefeningen

4. Staand én zittend je benen stretchen
Sta rechtop, buig voorover en probeer je tenen aan te raken. Lukt dit makkelijk: probeer dan de grond eens aan te raken. Blijf je liever zitten? Strek dan je benen voor je uit, buig naar voor en trek je tenen naar je toe. Je stretcht niet alleen je benen, maar je volledige lichaam koelt hier ook van af!

5. Stretch je onderrug met de cobra
Lig op je buik op een matje en druk jezelf met je armen omhoog, maar hou je heupen op de grond. Dit verbetert je lichaamshouding en opent je hart.

cooling-down oefeningen

6. Neem een stoel en stretch je romp
Sta achter een stoel, zet je handen op de bovenkant van de rugleuning, stap naar achter en strek je armen en rug. Zorg ervoor dat in een soort L-houding staat.

cooling-down oefeningen

7. Stretch je nek in alle richtingen
Laat je nek rustig alle kanten opgaan terwijl je de rest van je lichaam recht stilhoudt. Hou even vast aan elke kant en ga dan naar de andere kant.

cooling-down oefeningen

8. Flexibele schouder stretch
Strek je ene arm uit en pak ‘m met je andere hand vast. Het verlicht alle druk op je schouders en nek én het zorgt voor een betere lichaamshouding.

cooling-down oefeningen

9. Evenwichtige quadriceps stretch
Sta op je ene been en pak je andere voet achteraan vast met je hand. Het stretcht je quads, stabiliseert je lichaam en je traint er je evenwicht mee.

cooling-down oefeningen

Kom langs bij Olympia voor extra uitleg

Bij Olympia heb je natuurlijk alle tijd en ruimte om je cooling-down oefeningen te doen. Wil je er toch graag extra uitleg of coaching bij? Kom gerust eens langs of stel je vragen via ons contactformulier. En nu: afkoelen maar!

Onbeperkt alle sporten

Houd jij van ‘all the way’? Dan is onze exclusive formule helemaal jouw ding! Laat je gaan in alle sporten die we je te bieden hebben. Geniet zo van onbeperkt sporten aan een toptarief!

3 MND
 
6 MND
 
1 JAAR
 

Focus

1 sport naar keuze uit 4 sporten:
fitness, squash, yoga, spinning

€70/mnd
(€75/mnd met domiciliëring) *

€65/mnd
(€70/mnd met domiciliëring) *

€45/mnd
(€50/mnd met domiciliëring) *

3 MND
6 MND
1 JAAR

Exclusive

Onbeperkt sporten aan toptarief:
fitness, squaqh, yoga, spinning, klimmen, bowling, pool/snooker

€80/mnd
(€85/mnd met domiciliëring) *

€75/mnd
(€80/mnd met domiciliëring) *

€55/mnd
(€60/mnd met domiciliëring) *

All-In

All-in
(onbeperkt alle sporten)
€85/mnd
€70/mnd
€65/mnd

BEREKEN MIJN ABONNEMENT OP MAAT

Een abonnement op maat

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 

Contact
Contact
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.