Terug naar overzicht

Opnieuw beginnen sporten na lang stilzitten: zo doe je dat

04 juli 2023
opnieuw beginnen sporten

Wil je opnieuw beginnen sporten, maar was je lange tijd geblesseerd, ziek of had je gewoon even geen zin? Dan is het belangrijk dat je dat rustig aan doet. Wij geven je alvast een aantal tips hoe je dat het best aanpakt.

Zorg dat je het nodige materiaal in huis hebt

De juiste sportkleren en -schoenen zijn de basis van een goeie workout. Heb je bijvoorbeeld niet de juiste loopschoenen, spinning outfit of geen degelijke yogamat? Dan gaat het beoefenen van deze sporten minder vlot. Tip: goed materiaal staat niet gelijk aan duur materiaal, je kan gerust in betaalbare winkels degelijke sport gear vinden. Let vooral op dat het goed zit en dat je er vlot in kan bewegen.

Pak het rustig aan

Als je voor je pauze op hoog niveau sportte, is het heel verleidelijk om hier opnieuw mee te beginnen. Alleen is dat niet goed voor je lichaam en is de kans op blessures veel groter. Ook is je conditie niet meer wat het was en is je ademhaling niet meer op punt. Geduld hebben is in het begin héél belangrijk. Begin zeker de eerste maand aan 50% minder dan waar je eindigde. Zo bouw je alles op een veilige manier weer op.

Doe de juiste bewegingen en wissel af

Wil je opnieuw beginnen sporten? Dan moet je ook opnieuw je spieren versterken en je conditie opbouwen. Laat je dus best begeleiden door iemand die je de juiste oefeningen geeft zodat je een sterke basis krijgt. Wissel ook voldoende af zodat je je volledige lichaam traint en zodat het nooit saai wordt voor jou. Ga bijvoorbeeld de ene dag puur voor cardio, de andere dag voor beenspieren, nog een andere dag voor armspieren …

Stretchen = key

Stretchen maakt je niet alleen leniger, het brengt je lichaam ook tot rust na een workout. En die rust is essentieel. Voel je je op een dag toch wat minder? Stel je sportsessie uit en voel je daar vooral niet schuldig over. Zorg er wel voor dat je telkens op de juiste manier stretcht en jezelf nooit overbelast.

Wees realistisch en eerlijk met jezelf

Onthoud vooral: wees mild voor jezelf. Accepteer dat je na een lange pauze niet op 1-2-3 weer dezelfde conditie hebt zoals vóór je lange pauze. Wat wel is: je merkt sowieso snel vooruitgang, maar weet dat het een lange weg zal zijn. Laat je hier niet door ontmoedigen, maar blijf doorgaan en overhaast niets! Focus niet op hoe fit je vroeger was, kijk vooral naar het nu en naar de toekomst.

Extra duwtje nodig om opnieuw te beginnen sporten?

Dan ben je bij Olympia aan het juiste adres! Bij ons vind je een grote verscheidenheid aan sporten waarin je sowieso je ding vindt. Daarnaast staan onze coaches steeds voor je klaar met gericht advies. Maak alvast je afspraak en dan zien we je binnenkort!

Onbeperkt alle sporten

Houd jij van ‘all the way’? Dan is onze exclusive formule helemaal jouw ding! Laat je gaan in alle sporten die we je te bieden hebben. Geniet zo van onbeperkt sporten aan een toptarief!

3 MND
 
6 MND
 
1 JAAR
 

Focus

1 sport naar keuze uit 4 sporten:
fitness, squash, yoga, spinning

€70/mnd
(€75/mnd met domiciliëring) *

€65/mnd
(€70/mnd met domiciliëring) *

€45/mnd
(€50/mnd met domiciliëring) *

3 MND
6 MND
1 JAAR

Exclusive

Onbeperkt sporten aan toptarief:
fitness, squaqh, yoga, spinning, klimmen, bowling, pool/snooker

€80/mnd
(€85/mnd met domiciliëring) *

€75/mnd
(€80/mnd met domiciliëring) *

€55/mnd
(€60/mnd met domiciliëring) *

All-In

All-in
(onbeperkt alle sporten)
€85/mnd
€70/mnd
€65/mnd

BEREKEN MIJN ABONNEMENT OP MAAT

Een abonnement op maat

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 

Contact
Contact
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.