Terug naar overzicht

Wat is nu precies het verschil tussen yoga en pilates?

04 april 2023
verschil tussen yoga en pilates

Twee sporten die ideaal zijn voor wie op z’n lichaam, geest én ademhaling wil focussen. Ze worden vaak door elkaar gehaald, maar toch zijn ze best uiteenlopend. Daarom leggen wij graag het verschil tussen yoga en pilates uit.

Het ontstaan

Het verschil tussen yoga en pilates begint van bij het letterlijke begin. Yoga bestaat al veel langer. En met veel, bedoelen we ook echt véél. Zo’n 5.000 jaar geleden zou de eerste vorm ontstaan zijn in India. Intussen zijn er enorm verschillende soorten yoga. Bekijk hier alvast welke het best bij jou past.

Pilates daarentegen bestaat pas sinds de Eerste Wereldoorlog. Joseph Pilates stelde een revalidatieprogramma voor oorlogsveteranen op en liet zich hierbij inspireren door yoga.

Het doel

Bij yoga is het vooral belangrijk dat je je lichaam met je geest verbindt. Dat doe je door een combinatie van mediteren en bewegen via vaste houdingen.

Bij pilates is het belangrijkste dat je je houding verbetert met oefeningen die je spieren sterker maken. Hierbij focus je meer op het sportieve in plaats van op je geest.

verschil tussen yoga en pilates Bij beide sporten is ademhaling heel belangrijk, maar de focus ligt anders. Ademen doe je bij yoga via je middenrif en bij pilates vanuit je borst en rug.

Mobiliteit en kracht

Mobiliteit is van groot belang bij yoga. Je lichaam moet bepaalde houdingen kunnen aannemen, maar je hoeft niet enorm lenig te zijn om yoga te beoefenen, iedereen kan starten! Je bouwt het op naarmate de lessen vorderen.

Dit is minder belangrijk bij pilates. Hier bouw je vooral kracht op met dynamische bewegingen en daar heb je in mindere mate lenigheid voor nodig.

Ademen

Een goede ademhaling is bij beide sporten belangrijk. Alleen ligt de focus lichtjes anders. Zo focus je bij yoga vooral op middenrifademhaling, dat wil zeggen dat je je focust op het uitzetten van de ribben in alle richtingen. Je gebruikt je ademhaling om energieker te worden en om in opperste concentratie in je poses te blijven.

Ademen bij pilates komt meer vanuit je borst en rug. Dat komt omdat je vooral je buikspieren gebruikt. Het doel hiervan is om zuurstof door je hele lichaam te laten stromen en om de ademhalingsspieren in de beweging te koppelen aan andere spiercontracties.

Stabiliteit

Uiteraard moet je zowel bij yoga als bij pilates stabiel staan in alle poses. Maar ook hier is de focus anders. Je staat vaak verschillende ademhalingen op één been of doet transities bijvoorbeeld 5 of 6 keer op één been. Hierbij is stabiliteit vanuit de bil- en buikspieren heel belangrijk. Een krachtig lichaam zorgt voor een krachtige geest.

Bij pilates is stabiliteit echt het doel en het leert je hoe je verschillende delen van je lichaam met elkaar verbindt.

verschil tussen yoga en pilates Een gelijkenis: hulpstukken zoals riemen, blokken en kussens vind je zowel bij yoga als bij pilates terug.

Gelijkenissen tussen yoga en pilates

Ondanks dat deze 2 sporten van elkaar verschillen, zijn het geen concurrenten van elkaar. Je kan ze perfect allebei beoefenen. Er zijn zelfs een aantal gelijkenissen:

  • De bewegingsvormen zijn gericht op het bewust worden van je eigen lichaam en op het verenigen van lichaam, verstand en geest
  • Ademhaling en houding is de basis
  • Hulpstukken zoals riemen, blokken en kussens vind je bij beide sporten terug
  • Je stressniveau wordt lager, je wordt flexibeler & krachtiger en je krijgt meer controle over je eigen lichaam en uithoudingsvermogen

Het verschil tussen yoga en pilates zelf ervaren?

Heb je je keuze gemaakt of wil je ze allebei uitproberen? Bekijk hier alvast onze pilates-uren en hier onze yoga-momenten. Zo merk je zelf het verschil tussen yoga en pilates. Geloof ons: dat wordt een moeilijke keuze!

Onbeperkt alle sporten

Houd jij van ‘all the way’? Dan is onze exclusive formule helemaal jouw ding! Laat je gaan in alle sporten die we je te bieden hebben. Geniet zo van onbeperkt sporten aan een toptarief!

3 MND
 
6 MND
 
1 JAAR
 

Focus

1 sport naar keuze uit 4 sporten:
fitness, squash, yoga, spinning

€70/mnd
(€75/mnd met domiciliëring) *

€65/mnd
(€70/mnd met domiciliëring) *

€45/mnd
(€50/mnd met domiciliëring) *

3 MND
6 MND
1 JAAR

Exclusive

Onbeperkt sporten aan toptarief:
fitness, squaqh, yoga, spinning, klimmen, bowling, pool/snooker

€80/mnd
(€85/mnd met domiciliëring) *

€75/mnd
(€80/mnd met domiciliëring) *

€55/mnd
(€60/mnd met domiciliëring) *

All-In

All-in
(onbeperkt alle sporten)
€85/mnd
€70/mnd
€65/mnd

BEREKEN MIJN ABONNEMENT OP MAAT

Een abonnement op maat

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 

Contact
Contact
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.