Terug naar overzicht

Klimbegeleider Edward Malisse: “Letterlijk iédereen heeft hoogtevrees”

26 april 2019
Edward Malisse

Op zijn twintigste begon hij met sportklimmen. Twee jaar later stond hij zelf als instructeur voor de klimmuur van Olympia. En nog eens elf jaar later geeft hij nog altijd het beste van zichzelf om klimmers letterlijk naar nieuwe hoogtes te tillen. Wat moet je zeker weten over klimbegeleider Edward Malisse?

“Mijn inspiratie haal ik uit mijn vaatwasmachine”

Edward begeleidt alle soorten klimmers. “Maar meestal gaat het om mensen die nog nooit in hun leven geklommen hebben. Ik zorg ervoor dat ze veilig naar boven gaan en even veilig weer naar beneden komen. Daarnaast zet ik ook regelmatig nieuwe klimroutes uit.”

Zijn inspiratie voor die routes komt van een eerder onverwachte bron. “De grepen waar je je aan vasthoudt tijdens het klimmen, kan je gemakkelijk wassen in de vaatwasmachine. De beste routes bedenk ik om een of andere reden altijd wanneer ik de propere grepen weer uit de machine haal (lacht).”

Eerste klimervaring? Vijf tips voor een vlotte start!

“Klimmen is angst én meditatie”

Op zijn 34e heeft Edward al heel wat hoogtemeters op de teller staan. “Mallorca, Frankrijk, Slovenië, Luxemburg, … Elke keer opnieuw moest ik mezelf overwinnen. Klimmen heeft met angsten te maken, maar is ook heel meditatief en rustgevend. Het is simpelweg jij tegen jezelf.”

“Ik ben trouwens ook van mening dat iédereen hoogtevrees heeft. Het hangt ervan af hoe je ermee omgaat. Tijdens mijn jeugd ben ik bijvoorbeeld vaak van daken en platformen gevallen, maar de week erop stond ik er gewoon terug bovenop. Je leert bij: als je weet dat je zes meter laag kan vallen, dan ben je automatisch extra geconcentreerd en voorzichtig.”

Edward Malisse

“Het wordt alleen maar leuker”

Vaak ziet Edward klimmers toekomen die het na één of twee bezoekjes voor bekeken houden. “Eén gouden tip: hou vol. Het wordt pas leuk als je minstens twee keer per week komt trainen. Alles wat moeilijk is, wordt op de duur gemakkelijk. Het is vooral een kwestie van techniek ontwikkelen. Dat is veel belangrijker dan kracht. Je moet trouwens geen supergoede klimmer worden om volop te kunnen genieten van de sport.”

“Klimmers zijn allemaal eigenwijs, maar…”

Bovendien wordt iedereen gelijk behandeld op de klimmuur, benadrukt Edward. “Klimmers zijn één voor één eigenwijze persoonlijkheden, maar anderzijds vormen ze een heel hechte groep. Of je nu beginner of gevorderde bent, de andere klimmers moedigen je luid aan en helpen je wanneer nodig. Er heerst heel veel sociale controle op de klimmuur.”

“Absolute stilte graag”

Heeft Edward trouwens graag muziek opstaan tijdens het klimmen? “Eigenlijk hou ik het meest van de stilte. Als ik dan toch moest kiezen, dan zou ik voor Klara gaan. Zolang ik maar de juiste balans vind. En dat is niet alleen zo met klimmen, maar ook als ik ga snowboarden of slacklinen.”

Opvolging verzekerd?

Intussen heeft Edward een zoontje van zes jaar. Klaar om in de klimsporen van zijn papa te hangen? “Hij komt af en toe met me mee klimmen op de klimmuur en ik heb hem ook al laten proeven van zijn eerste rotsklimervaring. Net als de mensen die ik begeleid, probeer ik de angsten van mijn zoontje mee te helpen overwinnen. Dat komt helemaal goed (lacht).”

Met of zonder touw?

Ben je klaar om onze klimmuren te komen ontdekken? Zowel voor touwklimmers als boulderliefhebbers hebben we uitdagende klimroutes uitgestippeld. 1.000 mklimmuur en meer dan 100 verschillende routes: kom ze allemaal uitproberen!

Onbeperkt alle sporten

Houd jij van ‘all the way’? Dan is onze exclusive formule helemaal jouw ding! Laat je gaan in alle sporten die we je te bieden hebben. Geniet zo van onbeperkt sporten aan een toptarief!

3 MND
 
6 MND
 
1 JAAR
 

Focus

1 sport naar keuze uit 4 sporten:
fitness, squash, yoga, spinning

€70/mnd
(€75/mnd met domiciliëring) *

€65/mnd
(€70/mnd met domiciliëring) *

€45/mnd
(€50/mnd met domiciliëring) *

3 MND
6 MND
1 JAAR

Exclusive

Onbeperkt sporten aan toptarief:
fitness, squaqh, yoga, spinning, klimmen, bowling, pool/snooker

€80/mnd
(€85/mnd met domiciliëring) *

€75/mnd
(€80/mnd met domiciliëring) *

€55/mnd
(€60/mnd met domiciliëring) *

All-In

All-in
(onbeperkt alle sporten)
€85/mnd
€70/mnd
€65/mnd

BEREKEN MIJN ABONNEMENT OP MAAT

Een abonnement op maat

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 

Contact
Contact
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.