Terug naar overzicht

5 absolute squashtips voor beginners

04 januari 2019
squashtips

Heb je al vaak met grote bewondering en nieuwsgierigheid gekeken naar wat er zich achter het glas van een squashterrein afspeelt? En wil je nu eindelijk eens zelf aan de slag? Voordat je het beste van jezelf geeft, neem zeker volgende squashtips in acht.

1. Verdiep je in de regels

Elke sport heeft zijn eigen regels. Bij squash is dat niet anders. In het begin is het zeker geen slecht idee om je materiaal een keertje vrij uit te testen. Als je wedstrijdjes begint te spelen, is het natuurlijk eens zo leuk om te squashen volgens de officiële regels.

Kort samengevat zijn dit de belangrijkste regels:

 • Je speelt één tegen één, al kan je ook dubbelwedstrijden spelen;
 • De bal mag hoogstens één keer botsen;
 • Wie als eerste elf punten scoort, wint. Is de score 10-10, dan kan je de set pas winnen met twee punten verschil;
 • Bij elk gewonnen punt klim je in score, ook als je de opslag niet hebt. De opslag gaat naar degene die het voorafgaande punt heeft gewonnen;
 • Meestal wordt de winnaar bepaald na drie of vijf sets;
 • Opslaan doe je vanuit je eigen opslagvak. Minstens één voet dient in het vak te staan bij de opslag;
 • Bij de opslag dient de bal de voormuur te raken tussen de bovenste uitlijn en de middelste rode lijn. De bal dient nadien helemaal achter de lange rode lijn (deze loopt van zijwand naar zijwand) op de vloer te landen. Steeds op de helft van je tegenstander;
 • De bal mag de muur nooit op of onder de laagste rode lijn (de houten plaat), of op of boven de uitlijnen (zowel op de voormuur als op de zijwanden) raken;
 • Eens het spel aan de gang is, mag het balletje de voormuur raken via de glazen wand of via de zijwanden.

2. Zoek de ideale partner

Squash wordt pas echt leuk als je een partner vindt die in de buurt komt van je eigen niveau. Op deze manier leer je sneller bij en dat zal je vlug merken aan je niveau. Ook conditioneel maak je grotere sprongen, want je drijft elkaar tot het uiterste.

3. Koop het geschikte materiaal

Ben je van plan om vaker te gaan squashen? Investeer dan in een degelijk racket, balletjes en squashschoenen:

 • Racket: uit aluminium (zwaarst), titanium of carbon (lichtst en sterkst). Hoe lichter je racket, hoe meer controle je hebt. Hoe steviger je besnaring, hoe harder je kan slaan;
 • Balletjes: begin met een blauw balletje of met een zwart balletje zonder stip. Deze zijn iets groter dan de professionele balletjes (met één of twee gele stippen) en springen ook hoger op bij de bots;
 • Schoeisel: sportschoenen met een bleke zool volstaan zeker om te beginnen. Als je van plan bent om een paar keer per week op de baan te staan, dan ga je best voor echte squashschoenen. De voordelen: extra stabiliteit en schokabsorptie tijdens het draaien, sprinten en springen. Een zegen voor je spieren en gewrichten.

4. Neem je tijd om op te bouwen

Mispak je niet aan de intensiteit van een stevig potje squash. Eén van de belangrijkste squashtips is om je conditie en niveau stap per stap op te bouwen. Begin met twintig minuten en breid dan uit naar een half uurtje, drie kwartier tot een uur. Zo verlaag je het risico op overbelasting en spierblessures. Maar wees gerust: je zal merken dat je conditie er snel op vooruitgaat. Wist je trouwens dat je met squashen een pak calorieën verbrandt per sessie?

5. Verfijn je techniek en tactiek

Heb je de smaak helemaal te pakken? Dan is het tijd om je techniek en tactiek bij te schaven. Online vind je massa’s slagen en looplijnen terug. Te veel om hier op te lijsten. Of zoek gewoon even onze hoogsteigen squashkampioen Marc op. Deze ex-Belgisch nummer 1 deelt met plezier zijn beste squashtips.

Genoeg squashtips? Kom het eens proberen!

Wil je graag eens komen testen of squash wel iets voor jou is? Boek een terrein en huur het nodige materiaal bij ons aan de balie. Wedden dat je het geweldig vindt?

Onbeperkt alle sporten

Houd jij van ‘all the way’? Dan is onze exclusive formule helemaal jouw ding! Laat je gaan in alle sporten die we je te bieden hebben. Geniet zo van onbeperkt sporten aan een toptarief!

3 MND
 
6 MND
 
1 JAAR
 

Focus

1 sport naar keuze uit 4 sporten:
fitness, squash, yoga, spinning

€70/mnd
(€75/mnd met domiciliëring) *

€65/mnd
(€70/mnd met domiciliëring) *

€45/mnd
(€50/mnd met domiciliëring) *

3 MND
6 MND
1 JAAR

Exclusive

Onbeperkt sporten aan toptarief:
fitness, squaqh, yoga, spinning, klimmen, bowling, pool/snooker

€80/mnd
(€85/mnd met domiciliëring) *

€75/mnd
(€80/mnd met domiciliëring) *

€55/mnd
(€60/mnd met domiciliëring) *

All-In

All-in
(onbeperkt alle sporten)
€85/mnd
€70/mnd
€65/mnd

BEREKEN MIJN ABONNEMENT OP MAAT

Een abonnement op maat

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 

Contact
Contact
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.