Terug naar overzicht

Eerste keer klimschoenen kopen: wat is belangrijk?

14 april 2022
klimschoenen kopen Zorg vooral dat je eerste klimschoenen de ideale fit hebben, want pijnloos comfort tijdens het klimmen is priceless!

Je hebt intussen al een respectabel aantal keren de klim- of bouldermuur uitgetest en je hebt de smaak helemaal te pakken. Hoe meer je klimt, hoe voordeliger het wordt om je eigen klimschoenen te kopen. Waar begin je? En waar moet je zeker rekening mee houden?

Onze coaches wijzen de weg

Klimschoenen kan je natuurlijk ook in de grote sportzaken kopen, maar het liefst krijg je advies van een echte expert ter zake. Begin daarom bij je eigen klimcoaches. Zij weten waar je op moet letten en vooral in welke winkels je het beste advies zal krijgen. Want geloof ons, een fout paar schoenen wordt het pijnlijkst duidelijk op de klimmuur.

Lees ook: Coach Edward: iedereen heeft hoogtevrees

Koop je eerste paar niet online

Een evidente tip, maar we willen het je toch maar meegeven. Online doe je ongetwijfeld betere koopjes, maar opnieuw: je voeten en tenen zullen je dankbaar zijn als je naar een echte gespecialiseerde klimzaak trekt.

Geef niet meteen té veel geld uit

Al vanaf 50 à 80 euro vind je veel degelijke modellen van klimschoenen terug. Ga dus al niet meteen 120 à 150 euro tegen je eerste paar aangooien. Zorg vooral dat je eerste klimschoenen de ideale fit hebben, want pijnloos comfort tijdens het klimmen is priceless!

Laat je adviseren over de juiste maat

Een perfect passende klimschoen kan tot een volledige maat – of zelfs meer – kleiner zijn dan je normale schoenmaat. Of zelfs een beetje groter. Met andere woorden: er valt geen peil op te trekken.

Het belangrijkste is dat je schoenen goed aanvoelen. Zorg er sowieso voor dat je voeten de klimschoenen volledig opvullen. Je voeten moeten vast in je schoenen zitten, elke overgebleven ruimte kan zorgen voor geschuifel en dat kan je helemaal missen tijdens het klimmen. Anderzijds mogen je schoenen zeker niet pijnlijk aanvoelen of voor onaangename druk zorgen op bepaalde punten.

De meeste klimschoenen – op synthetische modellen na – rekken na verloop van tijd uit. Bepaalde materialen of merken doen dat sneller dan andere. Dit is geen enkel probleem zolang het je niet hindert tijdens het klimmen.

Lees ook: Boulderen als een pro? 5 tips die je de hoogte in katapulteren

klimschoenen kopen Beginnende klimmers die op zoek gaan naar hun allereerste paar schoenen zijn gebaat bij een dikkere en vlakkere zool.

Klimmen met sokken of niet?

Een persoonlijke keuze. Wie zonder klimsokken klimt, zal sneller zweten in zijn schoenen. Andere klimmers zweren dan weer bij klimmen met blote voeten, omdat ze op deze manier meer voeling hebben met de rots of de klimmuur. Als je altijd met sokken wil klimmen, heb je wellicht wel een maatje groter nodig van schoenmaat. Pas in dat geval ook altijd je nieuwe schoenen mét klimsokken aan.

Kies voor extra steun als beginner

Beginnende klimmers die op zoek gaan naar hun allereerste paar schoenen zijn gebaat bij een dikkere en vlakkere zool. De schoenen hoeven ook zeker niet té strak te zitten. Eens je voeten na verloop van tijd het klimmen helemaal gewend zijn en je ook stilaan de meer uitdagende routes uitzoekt, kan je kiezen voor schoenen met meer flexibiliteit en met meer bewegingsvrijheid rond de tenen.

Pas je schoenen later op de dag

Doorheen de dag zetten je voeten wat uit. Aangezien de ideale schoenmaat van groot belang is voor klimmers, doe je er dus best aan om je nieuwe schoenen in de namiddag of vroege avond te passen. Dit kan wel degelijk een groot verschil maken.

Hoe lang gaan je klimschoenen mee?

Je schoenen krijgen heel wat te verduren tijdens het klimmen. Hoe meer je klimt, hoe sneller je klimschoenen zullen verslijten. Het goede nieuws is dat je jouw schoenen één à twee keer kunt oplappen, dus je hoeft niet meteen om een nieuw paar te gaan.

Nog schoenentips nodig? Trek onze coaches aan de mouw

Is de tijd gekomen om je eerste of een nieuw paar klimschoenen te kopen? Aarzel niet om onze Oly-klimcoaches aan te spreken. Zij geven je met plezier hun beste tips mee. Of heb je nog nooit geklommen? Kom het dan zeker eens uitproberen. We durven ons geld erop te zetten dat je zeker nog terugkeert!

Onbeperkt alle sporten

Houd jij van ‘all the way’? Dan is onze exclusive formule helemaal jouw ding! Laat je gaan in alle sporten die we je te bieden hebben. Geniet zo van onbeperkt sporten aan een toptarief!

3 MND
 
6 MND
 
1 JAAR
 

Focus

1 sport naar keuze uit 4 sporten:
fitness, squash, yoga, spinning

€70/mnd
(€75/mnd met domiciliëring) *

€65/mnd
(€70/mnd met domiciliëring) *

€45/mnd
(€50/mnd met domiciliëring) *

3 MND
6 MND
1 JAAR

Exclusive

Onbeperkt sporten aan toptarief:
fitness, squaqh, yoga, spinning, klimmen, bowling, pool/snooker

€80/mnd
(€85/mnd met domiciliëring) *

€75/mnd
(€80/mnd met domiciliëring) *

€55/mnd
(€60/mnd met domiciliëring) *

All-In

All-in
(onbeperkt alle sporten)
€85/mnd
€70/mnd
€65/mnd

BEREKEN MIJN ABONNEMENT OP MAAT

Een abonnement op maat

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 

Contact
Contact
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.