Terug naar overzicht

Squasher Bjarne: “Bij Olympia leerden ze me het positieve halen uit elk punt”

29 november 2021

Bjarne vierde dit jaar zijn 18e verjaardag. Van die 18 jaar is hij al 12 jaar lang vaste klant op onze squashterreinen. Onder begeleiding van coach Mark Christie groeide hij uit tot meervoudig kampioen bij de jeugd. Vandaag stoomt hij de volgende jonge generaties Limburgse squashers klaar voor het grote werk.

Van de bowling- naar de squashbaan

Zijn eerste kennismaking met de squashwereld gebeurde eerder toevallig. “Voor mijn zesde verjaardag namen mijn ouders me mee naar Olympia om mijn feestje te komen regelen. We zouden gaan bowlen. Maar tijdens dat bezoekje was er net een squashopendeurdag aan de gang. Ik was meteen in de ban van het hele gebeuren en niet veel later stond ik zelf op de baan.”

“Mark heeft me beter met verlies leren omgaan”

Het was coach Mark die zich over Bjarne ontfermde. “In het begin was het nog allemaal redelijk speels, maar daarna lag de focus al snel op techniek. Als klein manneke kun je nog veel gaten dichtlopen, maar hoe ouder – en hoe minder wendbaar – je wordt, hoe belangrijker die techniek wordt.”

Dat squash ook een mentaal uitdagende sport is, hoef je Bjarne niet te vertellen. “Vroeger had ik het enorm moeilijk met verliezen, maar Mark leerde me het positieve uit elk verloren punt te halen. Balgevoel kan je heel moeilijk trainen, maar rustig worden, daar bestaan trucjes voor. Je tijd nemen om uit te blazen na een punt, een routine voor je opslag bedenken om je focus te herwinnen…”

“Zelf sponsors moeten ronselen”

Die vele uren op het trainingsveld wierpen duidelijk hun vruchten af doorheen de jaren. “Ik ben drie à vier keer Belgisch kampioen in de jeugd geworden en heb twee finales gespeeld op Europese toernooien.”

“Nu ik de jeugdreeksen bijna mag uitzwaaien, kijk ik er echt naar uit om deel te nemen aan de volwassenentoernooien. Mijn doel is om tot in de Verenigde Staten te geraken, maar de weg is nog lang. Het kost enorm veel om nog maar te mogen deelnemen daar.”

“Intussen blijf ik zelf sponsors verzamelen. Squash krijgt in ons land nu eenmaal niet veel financiële ondersteuning. Ik heb op eigen houtje tien samenwerkingen opgestart, waaronder eentje met Dunlop. Daar ben ik heel trots op. Op die manier kan ik blijven spelen in binnen- en buitenland.”

“Langs de andere kant heeft dat ook wel zijn charmes. De squashers – zeker bij de jeugd – vormen een heel hechte community. Om de kosten te helpen drukken, gebeurt het wel regelmatig dat je bij een collega-speler thuis blijft overnachten voor en na een toernooi. En zo ontstaan nieuwe vriendschappen.”

 

“Ik blijf nog elke dag groeien hier”

Waar is Bjarne terug te vinden wanneer hij niet zelf aan het squashen is? “Grote kans dat ik nog altijd in Olympia zit (lacht). Oly is nu eenmaal mijn tweede thuis. Ik probeer zoveel mogelijk Mark bij te staan in het coachen van nieuwe jonge spelertjes. Tijdens de jeugdtrainingsdagen, twee keer week, maar ook elk jaar tijdens de zomerkampjes.”

“Intussen blijf ik hier verder aan mijn eigen niveau werken. Ik leer nog elke dag veel van Mark en van medezaakvoerder Jo. We trainen vaak samen en nemen ook deel aan toernooien. De wedstrijdjes worden ook almaar competitiever. Zeker tegen Jo kom ik al aardig in de buurt van de winst (lacht).”

Winnend punt

Nog drie snelle vragen om dit sportieve interview af te sluiten.

Heb je sportieve rituelen?

“Ik heb wel een eigen routine. Een half uur voor elke wedstrijd vul ik mijn drinkbussen, maak ik de glazen van mijn veiligheidsbril proper en bind ik mijn bandana rond mijn hoofd. Tijdens de opwarming zet ik graag muziek om in the zone te komen, meestal rapmuziek.

Wat zijn je andere hobby’s?

Ik volg heel graag andere sporten zoals voetbal, wielrennen en atletiek. Ik bezoek regelmatig de fitness en ga hardlopen. Gamen doe ik ook wel graag, maar nooit langer dan een half uurtje. Ik beweeg te graag (lacht).

Ben je al bezig met het leven na het squashen? 

“Ik ben net met een dagopleiding in sport- en eventmanagement gestart. Na mijn sportieve carrière wil ik graag bij het squashen betrokken blijven. Trainer worden, voor een groot squashmerk werken, toernooien organiseren, jeugdspelers contracteren, verdeler worden van sportmaterialen… Ik zie heel veel mogelijkheden.”

Wil jij of je kind ook proeven van het squashen?

Dat we heel wat squashtoppers in huis hebben, dat had je intussen al wel begrepen 😉 Ben jij ook helemaal verliefd op het spelletje en wil je de overstap naar officiële wedstrijden maken? Of ken je iemand die graag wil groeien in deze veelzijdige en complete sport? Contacteer ons of kom gewoon eens langs aan onze balie. Tot snel!

Onbeperkt alle sporten

Houd jij van ‘all the way’? Dan is onze exclusive formule helemaal jouw ding! Laat je gaan in alle sporten die we je te bieden hebben. Geniet zo van onbeperkt sporten aan een toptarief!

3 MND
 
6 MND
 
1 JAAR
 

Focus

1 sport naar keuze uit 4 sporten:
fitness, squash, yoga, spinning

€70/mnd
(€75/mnd met domiciliëring) *

€65/mnd
(€70/mnd met domiciliëring) *

€45/mnd
(€50/mnd met domiciliëring) *

3 MND
6 MND
1 JAAR

Exclusive

Onbeperkt sporten aan toptarief:
fitness, squaqh, yoga, spinning, klimmen, bowling, pool/snooker

€80/mnd
(€85/mnd met domiciliëring) *

€75/mnd
(€80/mnd met domiciliëring) *

€55/mnd
(€60/mnd met domiciliëring) *

All-In

All-in
(onbeperkt alle sporten)
€85/mnd
€70/mnd
€65/mnd

BEREKEN MIJN ABONNEMENT OP MAAT

Een abonnement op maat

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 

Contact
Contact
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.