Terug naar overzicht

Puntentelling squash: voor eens en voor altijd duidelijkheid!

Scoor je alleen een punt als je de service hebt? En moet je na elke rally van plaats wisselen? Speel je puur voor de fun, dan ben je deze blog nu waarschijnlijk niet aan het lezen. Jij weet dat, eens het competitieniveau en de spanning de hoogte inschieten, de puntentelling bij squash plots wél belangrijker wordt. Gelukkig zijn de regels klaar en duidelijk voor iedereen. Geen discussie meer mogelijk vanaf nu! 

Rally gewonnen? Altijd punt erbij

Vroeger was het nog zo dat je enkel een punt won als je zelf de service had. Vandaag geldt het principe van point-a-rally. Of je nu de opslag hebt of niet: win je de rally, dan krijg je een punt erbij. Dat maakt de puntentelling bij squash plots heel wat eenvoudiger.

Vanuit welk vak serveren?

Even duidelijk stellen: vanaf welke kant je serveert, staat los van het feit of je een even of oneven aantal punten hebt. Officieel zijn dit de regels:

  • Wie begint aan de wedstrijd – al dan niet na een tos – mag kiezen vanaf welke kant hij opslaat.
  • Wint deze speler meteen het eerste punt, dan wisselt hij bij elke service van kant totdat hij een punt verliest.
  • Verliest iemand zijn opslag, dan mag de andere speler bepalen vanuit welk vak hij begint op te slaan. Wint deze laatste opnieuw het punt, dan wisselt hij bij de volgende service van kant.
  • De winnaar van de set mag beginnen te serveren in de nieuwe set, opnieuw vanaf de kant naar keuze.

Op de lijn = uit

Raakt je bal bij het serveren of tijdens de rally de rode lijn op de muren of op de vloer? Dan gaat het punt altijd naar je tegenspeler. Hetzelfde geldt voor de tin, de rode houten plint onderaan de voormuur.

Lees ook: 5 absolute squashtips voor beginners

Hinder of niet?

Squashen kan best gevaarlijk zijn. Zowel een aanslag van een balletje als van een racket kunnen tot heel pijnlijke toestanden leiden. Staat je medespeler te dicht in je buurt bij het slaan van de bal? Stop dan met spelen.

  • Staat hij binnen een gevaarlijke afstand en deed hij niet voldoende moeite om uit de weg te gaan? Dan gaat het punt naar jou (stroke).
  • Staat hij net op veilige afstand, maar ben je toch niet helemaal zeker? Of verhindert hij het zicht? Jullie spelen het punt opnieuw (let).
  • Staat hij op correcte afstand (geen hinder)? Het punt is voor je medespeler (no let).

Raakt de bal je medespeler, ook dan komen er een aantal duidelijke regels bij kijken:

  • Gaat je bal rechtstreeks richting de voormuur, dan is het punt voor jou.
  • Ging je bal normaal gezien via de zijmuur tegen de voormuur, dan spelen jullie het punt opnieuw (let).
  • Je bal gaat richting zijmuur en belandt wellicht niet meer tegen de voormuur. Het punt is voor je tegenstander.

Winnaar bij 11 punten, tenzij…

Wie als eerste 11 punten haalt, mag zich de winnaar van de set noemen. Maar is de stand 10-10, dan spelen beide squashers door tot er een verschil van twee punten is, bv. 12-10, 16-14 of zelf 32-30. Officieel is de winnaar van de wedstrijd de beste na vijf spelletjes.

Nog tips nodig? Vraag het aan onze squashkampioenen

Eens je de puntentelling bij squash helemaal onder de knie hebt, geniet je eens te meer van het spelletje. Zelfs in het heetst van de strijd. Wist je trouwens dat we in huis meerdere squashkampioenen hebben zitten, zoals Marc en Jo? Spreek hen gerust aan als je vragen hebt. Ze delen met plezier hun beste tips & tricks.

Klaar voor een spelletje? Reserveer dan snel een van onze zalen!