Terug naar overzicht

Sporten op latere leeftijd: 5 fitnesstips voor sterke body & brains

sporten op latere leeftijd

Ouder worden gaat onvermijdelijk gepaard met verlies aan spierkracht en conditie. Nochtans zijn een fit lichaam en sterke geest het beste wapen tegen hartproblemen, diabetes en andere aandoeningen die voornamelijk de kop opsteken op latere leeftijd. Maar hoe blijf je verstandig sporten op latere leeftijd? Of meer nog: hoe begin je eraan? Want het is nooit te laat om in te stappen! 

Vanaf je dertigste levensjaar begint je spieren stilaan dunner te worden. Hoe ouder je wordt, hoe sneller dit proces zal verlopen. Bovendien leven we almaar langer. Jouw lichaam in een zo fit mogelijke staat houden, is met andere woorden belangrijker dan ooit.  

1. Versterk je spieren en botten 

Bewegen is sowieso heel belangrijk. Probeer minstens 30 minuten per dag te blijven bewegen om jouw hart- en bloedvaten, spieren en longen in vorm te houden.  

Minstens even belangrijk is het versterken van je spieren en botten aan de hand van krachttraining. Zeker vanaf je zestigste levensjaar. Naarmate je op latere leeftijd over minder sterk kraakbaan en gewrichten beschikt, moeten je spieren het namelijk overnemen.  

 2. Vergeet je brains niet! 

Krachttraining zorgt niet alleen voor een betere fitheid. De fitnesszaal heeft ook een positief effect op je geheugen en op je algemene alertheid bij bijvoorbeeld een onverwachte val. 

Bovendien is een tripje naar de fitness niet meer zoals 20 of zelfs 10 jaar geleden. Dankzij verschillende hulpmiddelen, zoals de Milon Circle, fitnessballen en andere veelzijdige accessoires kunnen we je altijd een fysiek én mentaal uitdagende training aanbieden. Of je nu al veel sportieve ervaring op zak hebt of niet. 

3. Focus niet op lenigheid, wel op balans  

Een veelgemaakte fout is dat mensen op latere leeftijd vooral leniger proberen te worden. Maar door enkel hierop te focussen, creëer je net instabiele gewrichten. Met andere woorden: blijf kracht- en lenigheidsoefeningen met elkaar combineren. 

Bij sporten op latere leeftijd is het trouwens cruciaal om zoveel mogelijk met losse gewichten en met jouw eigen lichaamsgewicht te trainen. Door enkel op toestellen bezig te zijn, vergeet je namelijk om jouw lichaamsbalans te verbeteren. 

4. Spreek een ideaal schema af met onze coaches 

Iedereen is uniek met zijn of haar eigen genen, medische voorgeschiedenis en fysieke aanleg. Net daarom gaan de coaches bij Olympia op een heel persoonlijke manier te werk om een fitness-schema op maat op te stellen.   

Bovendien bewaken ze mee jouw fysieke grenzen, volgen ze jouw vorderingen op de voet op en staan ze klaar om jouw vragen te beantwoorden of oefeningen uit te leggen.  

5. Geniet! 

En onze belangrijkste tip: zorg dat het fijn blijft! Neem een vriend of vriendin mee naar Olympia, neem een kijkje naar onze groepslessen, blaas na je fitness-sessie nog even uit in onze infraroodsauna of blijf hangen voor een hapje en/of drankje in ons restaurant. Bij Olympia doen we er alles aan om je een fijne ochtend, middag of avond te bezorgen. 

Altijd welkom voor een gratis proefsessie! 

Klaar om de basis te leggen voor een fit en gezond leven? Vraag een gratis proefsessie bij ons aan en wij zorgen dat er een coach klaarstaat om je te ontvangen en te begeleiden. Heb je nog vragen voor ons? Stel ze via ons contactformulier op onze homepage of bel ons op het nummer 011 25 30 31.